Riješeni ispitni rok iz Matematike održan 5. veljače 2015 na EFZG

Sa zimskim rokovima na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu promijenio se format održavanja pismenog ispita iz Matematike. Umjesto dosadašnjih deset zadataka, pismeni ispit od sada sadrži 6 zadataka podijeljenih u dvije skupine – te je iz obje skupine potrebno ostvariti 50%-tni rezultat kako bi rezultat bio prolazan. Prva skupina zadataka sadrži zadatke iz linearne algebre i gradiva funkcije jedne varijable, dok se u drugoj skupini zadataka nalaze tri zadatka iz funkcija dviju varijabli, integralnog računa i financijske matematike.

Kako format ispita predstavlja novost, danas vam (uz jedan mali share stranice) donosimo rješeni ispitni rok iz Matematike koji se održao prije par dana.

Link na .pdf file nalazi se (uz jedan Facebook like) ovdje:

Prvi dojmovi su slijedeći: Novi format ispita je (očekivano) teži od dosadašnjeg – lakše je ostvariti 50 %-tni rezultat na deset zadataka, nego u dvije grupe po tri zadatka. I zadaci su bili malo teži od do sada uobičajenih.

Prvi zadatak traži poznavanje Laplaceovog razvoja determinante, ali i Binet-Cauchyjevog teorema (bez kojega se zadatak rješava puno teže). Drugi zadatak je klasičan primjer zadatka u kojemu se traži konstrukcija input-oputput tablice, dok se u trećem zadatku trebaju odrediti asimptote zadane funkcije. To podrazumijeva znanje rješavanja limesa, no novitet je da se nakon dugo vremena na pismenom ispitu pojavilo zadatak sa funkcijom koja ima kose asimptote.

U drugoj skupini zadataka, četvrti zadatak svojom konstrukcijom podsjeća na zadatke koji se rješavaju primjenom Eulerovog teorema. No, ovoga puta nije zadana homogena funkcija, pa je zbroj koeficijenata elastičnosti potrebno odraditi “pješke”, računajući svaki koeficijent parcijalne elastičnosti posebno. Peti zadatak donosi integral koji se rješava metodom parcijalne integracije (s time da je jedno integriranje u postupku potrebno provesti upotrebom i metode supstitucije), no kod zadatka je vjerojatno najveći problem to što ga je na početku potrebno prepoznati i zapisati u obliku pogodnom za provođenje parcijalne integracije. Posljednji zadatak iz financijske matematike donosi prilično standardno pitanje iz složenog kamatnog računa.

Rješeni pismeni ispit koji možete skinuti na gornjem linku, sastavni je dio Skripte sa rješenim rokovima o kojoj više možete saznati ovdje. Nadam se da će vam materijal pomoći u savladavanju gradiva, a ako zatreba pomoć, priključite se programu Priprema koji održavam prije svakog većeg roka.

Aleksandar

 

 

 

 

One thought on “Riješeni ispitni rok iz Matematike održan 5. veljače 2015 na EFZG”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *