Skripta za teoriju iz Matematike na EFZG

Kroz rad sa studentima EFZG-a često sam se susreo sa pitanjem – iz čega da učimo za usmeni ispit. Najkraći odgovor je – iz predavanja, ili knjige prof. Neralića i prof. Šege “Matematika”.

No to u praksi često ne funkcionira. Koliko se kvalitetno može savladati gradivo (posebno teorija) prateći predavanja ne ovisi samo o kvaliteti predavača, već i o predzanju onoga tko ta predavanja prati. Što se pak knjige tiče, opširan i detaljan način na koji je knjiga pisana počesto u samom početku odbije studente, pogotovo ako imaju slabije predznanje.

S druge strane, po forumima i na netu kolaju razne skripte koje najčešće predstavljaju kompilaciju materijala s predavanja, i materijala nepoznatog porijekla, vjerojatno rezultat google-a. U tim skriptama sam često pronalazio netočnosti, ili pak matematički točne navode, ali vezane uz neki drugi kontekst.

Stoga sam odlučio sastaviti skriptu kojom se obrađuju osnovni pojmovi potrebni za savladavanje gradiva iz Matematike na EFZG. Skripta je sastavljena prema popisu ispitnih pitanja sa web stranice Katedre za matematiku na EFZG, a na kraju se nalazi i nekoliko rješenih (pismenih) usmenih ispitnih rokova koji su svojedobno bili dostupni na stranicama Katedre. Sama skripta nije dovoljno opširna da bi pokrila svo gradivo s predavanja ili iz knjige, ali daje sažetak iskazan što jednostavnijim, a opet matematički točnim rječnikom. Osnovna joj je namjena nadopuniti gradivo na pripremama za polaganje ispita iz Matematike na EFZG.

Kako sam čuo da (nedovršeni) primjerci skripte već kruže po kopiraonama i među studentima, download je (uz jedan Facebook like) slobodan:

 

4 thoughts on “Skripta za teoriju iz Matematike na EFZG”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *